Crowdfunding Voedselbank voor koelbus massaal omarmd

Middelharnis-De Voedselbank Goeree-Overflakkee kent drie pijlers waarop de organisatie rust. Eén: de vrijwilligers. Twee: de leveranciers van levensmiddelen en drie: de koelbus. Daar is sinds kort een vierde pijler bijgekomen: de mensen, die de organisatie een warm hart toedragen. 

Door Henk Blanke

Iedere week wordt voor de ongeveer 80 cliënten van de Voedselbank een levensmiddelenpakket samengesteld. Dat wordt elke donderdag uitgereikt. Wat daaraan voorafgaat wordt gerealiseerd door ongeveer 80 vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten. De taken zijn divers: medewerkers voor het in- en uitpakken, parkeerwachters, loodsbazen, logistiek medewerkers, bestuursleden en chauffeurs, die de koelbus bemensen. Want de goederen komen niet zomaar naar de loods aan de Oostplaatseweg 6 in Middelharnis. Vrijwel de hele week is de bus in bedrijf. Van her en der worden de levensmiddelen opgehaald. Supermarkten, agrarische bedrijven en gulle gevers zijn de verstrekkers van de benodigde levensmiddelen. Ook bij Voedselbanken in de regio, zoals in Barendrecht en Spijkenisse worden goederen opgehaald. Een onmisbare schakel in deze keten is de koelbus, want het vervoer van de levensmiddelen valt onder de warenwet. Daarin wordt onder meer geregeld onder welke temperaturen het transport van levensmiddelen moet plaats vinden. Enige tijd geleden sloeg het noodlot toe: de koelbus gaf de geest.
Wat nu? De reserves aanspreken voor een nieuwe? Maar dan kunnen eventuele dips in de product voorziening niet meer worden opgevangen.

Crowdfunding
Dit werd het toverwoord. Een artikel in de plaatselijke kranten en op social media zorgde voor reacties van ongekende aard. De vierde pijler van de voedselbank was geboren. Bedrijven, instellingen, serviceclubs, kerken en vele, vele particulieren tot zelfs in Canada, schoten te hulp. Grote en kleine bedragen stroomden binnen bij de penningmeester. Het sociale gevoel van de inwoners van het eiland zorgde voor een ongekend resultaat. Binnen een maand was het benodigde bedrag, €25000, geschonken. Daarvoor is een zo goed als nieuwe koelbus, met weinig kilometers op de teller, aangeschaft. Voor de kenners: het is een Opel Movano1x Koel/Vries Bus, bouwjaar 2019.

Overweldigend
Het bestuur en de medewerkers van de Voedselbank zijn overweldigd door zoveel positieve reacties. Zij willen dan ook iedereen heel, heel hartelijk danken voor zoveel spontane steun. Het sterkt hen in het feit dat het instituut Voedselbank op Goeree-Overflakkee breed gedragen wordt en geeft hen nieuwe energie om de schouders eronder te blijven zetten.